• Türkçe
  • English
  • Germany
  • Russian
  • Arabian

İşitme duyumuz nasıl çalışır?


İşitme duyumuz nasıl çalışır?

Doğal işitme
Sağlıklı bir işitme sistemi hem düşük sesleri (kontrabas veya trafik) hem de yüksek sesleri (violin veya kuş cıvıltısı) algılayabilir. Bu, teknik bir dille ifade etmek gerekirse, yaklaşık 20 ile 20.000 Hertz arası frekanslardaki sesleri duyabildiği anlamına gelir. Sağlıklı bir işitme sistemi ayrıca çok düşük sesleri (sivrisinek vızıldaması) ve aşırı yüksek sesleri (jet motoru) de işleyebilir. Bu sesler, 0 ile 120 desibel aralığına denk gelir.

Konuşmaları anlamak
Beynimiz özellikle dil çözümlemede yetkindir ve dillerin farklı kodlarıyla her durumda baş edebilir. İster bir kafede oturalım, ister telefonda olalım, ister derste; beynimiz, gelen tüm önemsiz sesleri filtreler ve sadece duymak istediklerimize odaklanır. Beynin bu özelliği sayesinde bir senfoni orkestrasını dinlerken tek bir enstrümana odaklanabiliyor veya gürültülü ortamlarda karşılıklı konuşabiliyoruz.

Uzaysal işitme
Beynimiz başımızın çevresindeki tüm sesleri duyma kabiliyetine sahiptir. Yani 360 derecede gelen tüm sesleri. Beynin ön tarafından, arka tarafından, yukarı ve aşağıdan gelen tüm sesler ayırt edilebilmektedir. Böylece gelen sesin ne yönden geldiğini, ortamın büyüklüğünü, sesin hangi kaynaktan geldiğini anlayabilmekteyiz.

Oturduğumuz bir kafede, telefon görüşmeleri esnasında, bir ders sırasında, beynimiz etraftaki tüm sesleri algılar fakat önemsiz olanları filtreden geçirerek duyulması gerekene odaklanır. Bir senfoni orkestrası gibi karma seslerin bulunduğu bir ortamda bile tek bir müzik aletini seçip ona odaklanmak ve kalabalık ortamlarda karşılıklı iletişim kurabilmek mümkün.