• Türkçe
  • English
  • Germany
  • Russian
  • Arabian

İşitme kaybı tipleri


İşitme kaybı tipleri

İşitme kaybı tipleri
İşitme kaybında en sık karşılaşılan sebepler, yaş ilerlemesi veya çok fazla yüksek gürültüye maruz kalmaktır. bunların dışında da, işitme kaybına sebep olarak; bazı enfeksiyonlar, başa alınan darbe sebebiyle oluşan bir yara, kanser tedavilerinde maruz kalınan durumlar veya belli ilaçlar gösterilebilir.

İşitme kaybı, iç kulak veya dış kulaktaki sorunlardan, iç kulakta hasar görmüş hücre veya dokulardan sebebiyle meydana gelebilir. Ya da işitme kaybının sebebi her ikisi de olabilir.

Dış ve orta kulakta işitme kaybı (iletken)
İletken işitme kaybı, dış kulakta ve orta kulakta oluşan; seslerin iç kulağa iletilmesini engelleyecek olan problemlerden kaynaklanır. sıkça karşılaşılan sebepler; kulak kanalındaki biriken kirler, kulak zarının delinmesi, orta kulaktaki sıvı veya hasar gören ya da sorunlu orta kulak kemikleri (oselet) dir.

İç kulak işitme kaybı (sensorinöral)
Bu tür işitme kayıpları iç kulakta yer alan hassas sinir liflerinin hasar görmesiyle meydana gelir. Oluşan bu hasar, sesin iç kulağa düzgün olarak iletilmesini engeller. Sensorinöral işitme kaybının nedeni yüksek ses ve gürültülere fazlaca maruz kalmaktır; ancak en sık rastlanan nedeni doğal yaşlanma sürecidir. Bazı kişilerde algılayıcı hücrelerin aşınması 50 yaşında başlasa bile, bazı kişilerde 80 yaşında bile kayda değer bir işitme kaybı yaşanmaz. Bu tür işitme kaybı çoğunlukla kalıcı olmaktadır.